20. marts 2012
Lus på skolen
Kære børn og forældre!
Der er i weekenden blevet konstateret lus på en af skolens elever.
For at forhindre en spredning at – og ikke mindst bekæmpe – det generende utøj, er der nogle enkle; men vigtige forholdsregler.
Følgende har jeg hentet på http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/lus.htm:
|
Hvad er lus?Lus er snyltere eller blodsugende parasitter. Tre slags lus har tilpasset sig mennesket, nemlig hovedlus, kropslus og fladlus. De kan kun leve på mennesket, hvor kropslusen dog sidder i tøjet, når den ikke suger blod. Hovedlus optræder især hos børn i skoler eller børneinstitution.
Symptomet er kløe uanset luse-arten. |
Hvorfor får man lus?
Hovedlus:
Hovedlus smitter ved direkte kontakt. Piger får det oftere end drenge, hvilket angiveligt skyldes hårlængde og legeformer. Hovedlus smitter oftest ved direkte kontakt mellem to hoveder, for eksempel under leg. Men de kan også smitte, hvis man deler inficeret tøj som for eksempel hue, halstørklæde, jakker og så videre eller kam og børste.
Hovedlusen er cirka tre millimeter lang og grålig. Den lever på hårbunden og klæber sine æg fast til hårene. Lus i omgivelserne er som regel syge eller døde, da lus kun kan overleve kort tid væk fra hovedbunden. Æg klækker ikke i omgivelserne.
|
Hvordan føles det at have lus?
Symptomet på lus er generelt kløe.
Hovedlus:
Hovedlus kan give anledning til kløe i hårbunden, især i nakken, men hele hårbunden og eventuelt skægregionen samt øjenbryn kan angribes. Det er dog ikke alle, der får kløe.
|
Hvad kan man selv gøre?
- Kamme og børster lægges i sæbevand.
- Alle familiens medlemmer og omgangskreds bør undersøges grundigt for lus, når en person sættes i behandling. Undersøgelsen bør gentages flere gange i de næste uger.
- Barnets skole eller pasningsordning bør have besked om, at barnet har lus. Barnet må først vende tilbage, når det er sat i behandling. Sørg for gode pladsforhold i institutionen. Hvis barnet har langt hår, og gentagne gange får lus, må man kraftigt overveje en smart korthårsfrisure.
- Under normale omstændigheder behøver barnet ikke at blive sendt hjem, den dag lusene opdages. Det er vigtigere, at forældrene får besked og sætter barnet i behandling. Bedst er det, hvis alle børn med lus findes samme dag, hvilket gør indsatsen mest effektiv.
- Hvis gentagne behandlinger synes nyttesløse, har en del held med at kæmme barnets hår dagligt med en tættekam. Denne behandling er lettere, hvis man samtidig bruger hårbalsam.
- Ved kropslus bør tøjet varmebehandles ved 60 grader i to timer. Det anbefales at gøre det tre dage i træk og eventuelt igen en uge senere.
- Luseæg kan skelnes fra skæl ved, at de sidder fast på håret, når det trækkes mellem to fingre, det gør skæl ikke.
|
Hvordan forebygger man hovedlus?Blandt den udsatte gruppe i 3-10 års alderen bør man i ‘luseperioder’ gennemrede håret én gang om ugen med en tættekam og ved lusefund da straks behandle og meddele institutionen (børnehave/skole) om et fund af lus- Sugekæmning (specielt mundstykke med tættekam til støvsuger) kan også bruges til at kontrollere/undersøge for lus. |
|
|
Efterlad et Svar
Vil du deltage i diskussionen?Vær så venlig at deltage!